تاریخچه سپهر

بنیان گذاران اولیه بنیاد توسعه فرهنگی سپهر جمعی ازجوانان و هم نسلان دهه شصتی بودند، کسانی که در سال های دهه پر ماجرای ۶۰ هجری خورشیدی در جنوب خراسان و شهرستان قاینات به دنیا امده ومحرومیت های اجتماعی و محیطی زادگاهشان را نسبت به سایر جوامع احساس می کردند . آنها در همین شهر درس خواندند و در دهه ۸۰ وارد دانشگاه شدند. دانشگاهی شدن آنها که البته آن زمان هنوز به علت کثرت دهه شصتی ها کار سختی بود، مسئولیت آنها را نسبت به مسائل جامعه بیشتر می کرد و البته دیگران هم از آنها انتظار بیشتری داشتند. این جوانان پر شور و علاقمند به فعالیت های عام المنفعه اجتماعی از دوره دبیرستان با هم بودن و با هم کار کردن را تجربه کرده بودند و بعد از قبولی در دانشگاه تجربه فعالیت در سازمان مردم نهاد خودشان را هم داشتند، سازمانی به نام انجمن دانشجویان و دانش آموختگان ابوالمفاخر قاینات، که از سمن های مجوز گرفته از سازمان ملی جوانان آن زمان بود.

این جوانان در سال های دهه هشتاد دوست داشتند نقشی در از بین بردن محرومیت در منطقه شان داشته باشند آنها آن زمان هدف مشخصی برای فعالیت های عام المنفعه خود نمی دیدند و گاهی طرحی برای شکوفا شدن استعداد های ورزشی ارائه می کردند و توانستند دو جشنواره ورزشی برای دانشجویان برگزار کنند، در دانشگاه هایشان در تهران و مشهد و زاهدان همشهریان شان را از دانشگاه های مختلف پیدا می کردند و جلسه می گذاشتند یا به کوه می رفتند، با بزرگان همشهری شان در شهر های بزرگ دیدار می کردند و سعی می کردند از توان و ارتباط آنها استفاده کنند، به سراغ مسئولان شهر و استان می رفتند و از آنها گله می کردند یا به آنها پیشنهاد می دادند که چه بکنید و چه نکنید!. در انجمن ابوالمفاخر جلسات مشاوره انتخاب رشته را برگزار می کردند تا به دانش آموزان قبول شده در کنکور اطلاعات لازم از رشته ها و دانشگاه ها را ارائه دهند و …

به تدریج تعدادی از این جوانان دهه شصتی قاین با هم بیشتر انس گرفتند و قرار کردند برای توسعه فعالیت هایشان و برای اینکه پاتوقی مردم نهاد داشته باشند سازمان مردم نهادی را تاسیس کنند تا اینکه در سال ۱۳۸۹ بنیاد توسعه فرهنگی سپهر را تاسیس کردند. این گروه شامل آقایان سید ناصر نوربخش، سید محمد علی صدر قاینی، علی تقی زاده، مسعود پیشجو، محمد پیشجو، سید محسن ناصری و مرضیه سادات انوری بودند.

این نوجوانان تازه جوان شده در سال ۸۹ اکثراً هنوز مشغول ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی یا کارشناسی ارشد بودند و هر کدام در گوشه ای از ایران درس می خواندند و سازمان مردم نهاد تازه تاسیس آنها نمی توانست از ظرفیت این نیروی انسانی بهرمند شوند، لذا همچون بسیاری از سازمان ها در حد یک مجوز باقی ماند. فعالیت های پراکنده ای توسط بنیاد در سال های اول انجام شد اما خیلی چشم گیر نبود. از جمله همراهی بنیاد با «بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان» در تهران بود که طرحی به نام «طرح اتاق کارآفرینی مدارس» را در قاین اجرا می کردند و قرار شد در جهت اهداف مربوط به نهادینه سازی و شبکه سازی آن بنیاد، بنیاد توسعه فرهنگی سپهر به واسطه اینکه یک نهاد بومی بود مسئولیت اجرای طرح در قاین را عهده دار شود و این گونه شد.

بنیاد نوپای سپهر در بهار ۱۳۹۳ با جمع دیگری از دوستان آشنا شد دوستانی که قاینی نبودند، خراسانی هم نبودند اما خوشبختانه به واسطه فعالیت های عام المنفعه یکی از اعضا با این دیار آشنا شدند و تصمیم گرفتند تا برای توسعه فعالیت های فرهنگی واجتماعی عام المنفعه آن جوانان دهه شصتی را یاری دهند. ماجرا از آنجا آغاز شد که در بهار ۱۳۹۳ خانم حمیده لامعی رشتی از اعضای «انجمن حامی» با تیم اجرایی طرح «بامن بخوان» که آن زمان با حمایت «جامعه یاوری فرهنگی» و «موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان» در قاین ونهبندان اجرا می شد همراه شد و در مسیر بازدید از روستاهای چاهک موسویه به محمدآباد پسکوه که طرح در آن اجرا می شد یکی از همین جوانان دهه شصتی سپهر از فعالیت های سازمان های مردم نهاد برایش گفت از کارهایی که در منطقه توسط همین سازمان های مردم نهاد بومی و غیر بومی انجام شده و کارهایی که می تواند انجام شود. در آن زمان اتفاقاً درگیر پروژه ای بودیم که چندماهی بود به علت کمبود منابع بلاتکلیف مانده بود. اداره امورکتابخانه های عمومی شهرستان یک دستگاه مینی بوس بلااستفاده را از اداره آموزش و پرورش گرفته بود تا به عنوان کتابخانه سیار راه اندازی کنند تا به نوجوانان روستایی خدمات ارائه کند اما هزینه راه اندازی و تجهیز آن را نداشتند! ماجرا با خانم لامعی در همان مسیر طرح شد، شب جلسه ای در اداره آموزش و پرورش گذاشته شد و مقرر شد که این پروژه نوشته شود و تقاضا به انجمن حامی ارسال شود و ایشان موضوع را در تهران پیگیری کنند و بعد چند ماه خبر خوشحال کننده ای به گوشمان رسید که برای تامین هزینه های کتابخانه سیار، حامی پیدا شده است و پروژه در آذر ماه ۹۳ افتتاح شد. درمراسم افتتاحیه نیز خانم لامعی به اتفاق همسرشان آقای حمید نوحی حضورداشتند. دو هفته بعد بسته ای حاوی چند جلد کتاب و یک نامه برایمان ارسال شد و در آن آقای نوحی پیشنهاد دادند که فعالیت های عام المنفعه دیگری را با محوریت تاسیس یک سازمان مردم نهاد خیریه را در قاین و خراسان جنوبی دنبال کنیم. بعد از دریافت این نامه مذاکراتی هم انجام شد و در نهایت پیشنهاد دادیم که با توجه به زمان بر بودن ثبت سازمان مردم نهاد سازمانی به نام بنیاد توسعه فرهنگی سپهر چند سال قبل تاسیس شده است و می توان با محوریت این سازمان فعالیت هایی را انجام داد و آن را احیا کرد. پیشنهادی که با آن موافقت شد و قرار شد که دوستان جدیدی در تهران به عضویت هیات امنا و هیات مدیره بنیاد در آیند و تغییراتی هم در اساسنامه و ماموریت سازمان ایجاد شود.

روایت بنیاد سپهر را می توانید در اپیزود چهاردهم رادیو افرا و از زبان ناصر نوربخش، مدیرعامل بنیاد بشنوید. شنیدن این داستان، خالی از لطف نخواهد بود.

اپیزود چهاردهم رادیو افرا- روایت سپهر
فایل mp3 با اندازه 235 کیلوبایت

 مصاحبه با پادکست مسئله و روایت سپهر اینبار با جزئیات بیشتر درباره رویکرد سپهر و توضیحات پروژه ها را میتوانید در دو اپیزود نهم و دهم حل مسئله بشنوید

✅ لینک شنیدن اپیزود نهم در کست باکس:
https://castbox.fm/vb/688783578
✅ لینک شنیدن اپیزود دهم در کست باکس:
https://castbox.fm/vb/688948226

همراهی خانواده مرحوم سید حبیب الله نوحی

زنده یاد سید حبیب الله نوحی عمر خویش را با زحمت و مشقت فراوان و کسب حلال طی کرد. همسر فداکارش مرحومه فردوس قبادیان همواره یار و یاور و همراهش بود. ایجاد ساختاری با هدف رفع دراز مدت مشکلات نیازمندان و توسعه فعالیت های فرهنگی، همواره دغدغه و آرزوی این عزیزان بود و ایجاد چنین مجموعه ای را با فرزند ارشد خود مطرح کرده و او را موظف به انجام آن نمودند. آنها که همیشه با عطوفت و مهربانی آماده­ ی کمک به همنوعان خود بودند، آرزوی مشارکت جدی در فعالیتی را داشتند که به صورت زیر بنایی فقر و نیازمندی را در حد امکان چاره کند. فقر مالی را با ایجاد کار مناسب برطرف کند و سلامت روح و روان نیازمندان را با فعالیت های فرهنگی تامین نماید. فرزند ارشد این عزیزان آقای سید حمید نوحی بنا به خواست والدین خود و وظیفه ای که بر عهده داشت مطالعه برای ایجاد بنیادی مناسب را شروع کرد.

از آن جا که خداوند راه همه ی خیرخواهان را هموار می کند و توفیق خدمتگزاری به آنها می دهد، آقای نوحی در بهار ۱۳۹۳ در شرایطی استثنایی و مطلوب، همانطور که در بالا ذکر شد با مسئولین بنیاد سپهر قائن و مردم دوست داشتنی و شریف قائن آشنا شد. این آشنایی و شناخت نیازهای مردم زحمتکش قائن و روستاهای آن و آگاهی از توان بالقوه­ ی بنیاد سپهر در رفع این نیازها، پیوستن به این بنیاد را به دنبال داشت. ساختار بنیاد سپهر قائن با تغییرات بسیار جزئی در اساسنامه بنیاد، اهداف بانیان را می توانست پوشش دهد، لذا خانواده نوحی با پیوستن به این بنیاد تلاش کردند فعالیت های مفید این بنیاد را تقویت کرده و زمینه های بیشتری برای کمک به مردم قائن و روستاهای آن و سایر مناطق خراسان جنوبی و در دراز مدت برای کل مناطق محروم ایران ایجاد کنند.

بنابر اینکه بیشتر حوزه ی مسئولیت بنیاد در حوزه توانمندسازی است، بنیاد سپهر در دور جدید فعالیتش از مرداد ماه ۱۳۹۴ با تیمی جدید، با انگیزه و سرشار از نیات خیرخواهانه فعالیت خود را آغاز کرده است و امید دارد که در این مسیر بیش از گذشته توفیق داشته باشد. بنیاد در سال ۱۳۹۸ در راستای تحکیم رسالت خود مبنی بر توانمندسازی، به “بنیاد توسعه فرهنگی و توانمندسازی سپهر” تغییر نام پیدا کرد.